Tim Van Looy: geëngageerde onderwijsmens, gedreven ICT-coördinator én fiere GO! ambassadeur

Hoewel het initieel niet zijn plan was om in het onderwijs terecht te komen, is Tim Van Looy (43) al meer dan 20 jaar een geëngageerde medewerker in onze scholengroep. Hij startte als leerkracht en ondertussen zet hij als ICT-coördinator zijn schouders onder de digitalisering in onze scholen. Zijn technische kennis maakt mee het verschil.

Hoe ben je in onze scholengroep beland?

Tim: “Het is nooit mijn bedoeling geweest om naar het onderwijs te gaan. Ik behaalde een bachelordiploma pers & communicatie en heb de eerste jaren van mijn loopbaan in die sector gewerkt. Een aantal van m’n vrienden werkte als leerkracht. Ze inspireerden me. Toen mijn contract afliep op het bedrijf waar ik werkte, wilde ik ook mijn kans wagen. Ik sprong op mijn fiets en ging sollicitatiebrieven bussen bij de scholen in de buurt van Deurne. Bij de brievenbus van de laatste school merkte de directeur me op. Tien minuten later had ik mijn eerste onderwijsjob te pakken in de Spectrumschool als leerkracht project algemene vakken en informatica.”

En je bent gebleven? 

Tim: “Klopt. Ik had echt een klik met ‘het onderwijs’, ondanks alle uitdagingen. Het was gewoon een betere match met mijn persoonlijkheid. Het engagement, het organiseren, … zonder het zelf op voorhand te weten, bleek ik een echt onderwijsmens.” 

Hoe ben je dan ICT-coördinator geworden? 

Tim: “Ik stond al een paar jaar voor de klas toen de ICT-verantwoordelijke van de school op wereldreis vertrok en me voorstelde om de job over te nemen. Ik heb die opdracht lang gecombineerd met lesgeven. Toen men vijftien jaar geleden vanuit de scholengroep een aantal ICT-zaken centraal wilde aanpakken, ging de bal helemaal aan het rollen. Men heeft me dan gevraagd om het ICT-team van de scholengroep te vervoegen. Het was een uitdaging die ik niet kon laten liggen.”

Wat doen jullie precies als ICT-team? 

Tim: “We denken na over structurele lange-termijnoplossingen voor scholen en implementeren ze. Vooral het beheren van het internet-netwerk voor meer dan 50 scholen verspreid over Antwerpen, is een stevige klus. We kopen materialen aan, soms nieuwe, soms kwalitatief gereviseerde – zowel voor leerkrachten als leerlingen, en beheren de hardware. We bieden uiteraard ook helpdesk-services aan en zetten in op professionalisering, ook van lokale ICT-collega’s op scholen.”

Wat maakt dat deze job boeiend blijft? 

Tim: “Ons werk is nooit ‘af’ want ICT evolueert constant. Er komen nieuwe inzichten, en er zijn altijd nieuwe knopen om te ontrafelen. En niet al onze scholen kijken op dezelfde manier naar ICT. Een structurele verbetering kunnen doorvoeren of een goede opleiding of demonstratie geven over iets waar men lange tijd mee verder kan, het geeft veel voldoening. Het stimuleren van de innovatie binnen onze scholengroep is en blijft een boeiende uitdaging. “

In het bedrijfsleven zijn competente ICT-ers gegeerd. Waarom overweeg je geen overstap? 

Onze inzet doet leerkrachten beter lesgeven en iedereen in onze scholen vlotter werken.

Tim, ICT-coördinator

Tim: “Meer verdienen is niet wat mij drijft. Wat mij blij maakt, is dat wat wij hier doen, een verschil maakt. Als ICT-team dragen we bij aan de ontwikkeling en groeikansen van kinderen en jongeren. Onze inzet doet leerkrachten beter lesgeven en iedereen in onze scholen vlotter werken. Wij zijn wel met ICT bezig, maar nog veel meer met mensen. Het is de impact die voor mij de reden is om te blijven.”

Is ICT al goed ingeburgerd in onze scholen en in hun aanpak?

Tim: “Jawel, zeer zeker. Er zit veel innovatiedrang en -kracht in onze scholen. Ik zie heel veel mensen die GOesting hebben om het beter te doen en om dingen te veranderen. ICT moet een middel zijn. Om beter te leren, om zelfstandiger te werken en om meer inzicht te krijgen. Mijn zoon gaat naar GO! basisschool Het Laerhof en mijn dochter naar het GO! atheneum Ekeren. Het is verbluffend hoe ze er leren en hoe de schoolteams ICT integreren in de lespraktijk.”

Dat klinkt als een echte GO!-ambassadeur. 

Tim: “Ja, dat ben ik ook. Ik ben echt trots op wat we doen. We moesten in het onderwijs allemaal maar wat meer fier zijn op wat we elke dag samen realiseren.” 

Helemaal waar! #FieroponsGO!


Wil jij ook werken bij GO! scholengroep Antwerpen?
Solliciteer spontaan of bekijk onze vacatures.

Recente berichten

Pleidooi aan het einde van het schooljaar

Het afgelopen schooljaar stond het Vlaamse onderwijs centraal in het maatschappelijke en politieke debat. De dalende onderwijskwaliteit, de zwakke PISA-resultaten, de Vlaamse toetsen …  het zijn tendensen die niemand onberoerd laten. Wij pleiten aan het einde van het schooljaar voor nuance in het debat en meer vertrouwen in schoolteams. 

Lees verder

Samen bereik(t)en we meer!

Het einde van het schooljaar nadert snel, en wat een jaar is het geweest! We hebben samen bergen verzet, hindernissen overwonnen en successen geboekt.

Lees verder