Melissa Van Israël van onze gloednieuwe GO! basisschool VONK! opent haar hart voor haar leerlingen

“Ik ben er voor álle kinderen!”
Ze biedt een helpende hand links, geeft een duwtje in de rug rechts en probeert om de hele school met een warm hart vooruit te duwen in de dagelijkse onderwijspraktijk. Voor Melissa Van Israël, zorgcoördinator in onze gloednieuwe GO! basisschool VONK! heeft de job heel wat om het lijf. In de Antwerpse Lamorinièrestraat, waar de school gevestigd is, wordt elke dag in een fris, nieuw schoolgebouw gewerkt aan de ondernemende houding van de kinderen. Zelf op onderzoek gaan en talenten ontdekken, worden daardoor veel meer dan wollige clichés uit de cursus pedagogie. Want bij VONK! zorgen ze dat de vlam in de pan slaat als het op talenten aankomt.
Hoe ben je bij BS VONK! terechtgekomen?
Melissa Van Israël: “Ik werkte al in een school van GO! scholengroep Antwerpen en kreeg toen het verhaal van VONK! te horen. Ik was meteen verkocht. We werken hier allemaal onder de vleugels van Sara Scholliers, onze directeur, en lopen als medewerkers elk ons eigen spannende, maar uitdagende nieuwe traject.”
Waarom ben je in deze job gestapt?
Van Israël: “Zoals veel collega’s startte ik mijn studies en loopbaan met een idyllisch beeld van het lerarenberoep. Gaandeweg bleek dat toch iets ingewikkelder dan ik voor ogen had (lacht). Maar toch kon – en kan – ik er mijn ei in kwijt. Ik heb altijd al een zwak gehad voor de ‘underdogs’. Ik haal veel voldoening uit het over de streep trekken van die leerlingen. Ik probeer samen met hen een haalbaar pad uit te stippelen.”
En dat doe je in het GO!. Was dat een bewuste keuze?
Van Israël: “Toch wel, ja. Het GO! biedt mij de juiste mix aan die ik nergens anders vind. Aan de ene kant heb ik een duidelijke omkadering, die me in mijn job echt wel houvast geeft. Aan de andere kant is er altijd weer de vrijheid om dingen te doen, te proberen of eigen accenten te leggen. Het voordeel van de scholengroep is dat er zoveel verschillende scholen gebundeld worden. Daardoor vind je altijd ergens aansluiting. Dat zorgt er dan weer voor dat het mogelijk is om nieuwe dingen te gaan verkennen zonder je bekende houvast te moeten lossen. De waarden die het GO! uitdraagt, vormen ook een mooie basis om onderwijs op maat van onze maatschappij aan te bieden, iets waar wij binnen VONK! veel belang aan hechten.”
De waarden die het GO! uitdraagt, vormen ook een mooie basis om onderwijs op maat van onze maatschappij aan te bieden, iets waar wij binnen VONK! veel belang aan hechten.”
Welke eigen accenten leg je in je job als zorgcoördinator?
Van Israël: “Ik ben er voor álle kinderen. Dat wil zeggen dat ik heel duidelijk voor elke leerling op zoek ga naar succeservaringen die voor elk van hen het verschil maken. Ik werk ook heel actief mee aan de innoverende aanpak van VONK! en denk – samen met collega’s – na over hoe we die visie concreet kunnen implementeren in de klaspraktijk.”
De visie die jullie met GO! basisschool VONK! naar voren schuiven, is op zijn minst origineel te noemen.
Van Israël: “We hebben van bij de oprichting van VONK! gekozen voor een zogenaamde ‘reguliere’ school, want we geloven dat een stevige basis nog steeds van groot belang is. Maar daar bovenop gebruiken we verschillende innoverende technieken. We hanteren enkele didactische en pedagogische methodes waarvan wij overtuigd zijn dat ze werken. Zo zetten we hard in op ondernemerschap en zelfstandigheid. Dat doen we door een lijn uit te werken die start van in de kleuterklas en trekken die door in onze lagere school. We noemen het ‘VUUR-werk’. Die afkorting staat voor Vrij, Uitdagend, Up-to-date en Relevant werk. Onze leerlingen maken zich verschillende competenties eigen, allemaal met betrekking tot sociale vaardigheden, zelfstandigheid en leren plannen.”
The best of both worlds?
Van Israël: “Een combinatie, inderdaad. Binnen VONK! proberen we een mooi evenwicht te vinden tussen de traditionele leermomenten en het onderzoekend en ervaringsgericht leren. We zien bijvoorbeeld de sterkte van een ouderwetse, duidelijk waarneembare instructie voor bepaalde leerstof, maar koppelen er dan graag een vernieuwende manier van inoefening aan vast door het in spelvorm of als bewegend leren aan te bieden. Het zijn technieken waarvan we zien dat ze een positieve invloed hebben op het leren, het motiveren en het ontplooien van onze leerlingen.”
Helpt het nieuwe VONK!-gebouw bij het waarmaken van jullie onderwijsdromen?
Van Israël: “Daar ben ik wel zeker van. De eerste maanden was het een beetje overleven in de modulaire units. Toen de kinderen dan voor het eerst hun nieuwe klassen binnenstapten, konden ze hun ogen niet geloven. We kozen bewust voor lichte en neutrale elementen om de omgeving prikkelarm te houden. Bij de indeling van de klaslokalen zie je duidelijk dat de infrastructuur zich goed leent tot het verwezenlijken van onze visie: grote ruimtes, veel licht, verschillende leerhoeken om in kleinere groepjes of individueel aan de slag te gaan.”

Een fris team, een nieuw gebouw, … Heb je nog persoonlijke ambities die je wil waarmaken?
Van Israël: “Uiteraard. Er moet binnen het VONK!-verhaal nog heel wat uitgewerkt worden. Het is heel fijn om VONK! te doen groeien tot een basisschool met alles erop en eraan.”
Je blijft ambitie hebben in je job in het onderwijs?
Van Israël: “Ik zie mijn carrière in het onderwijs in ieder geval niet als een vlakke loopbaan. Als leerkracht had ik altijd meer dan genoeg variatie: het is een job waarin je mee evolueert met de maatschappij én met de sector waarin je aan de slag bent. Achterop blijven, is daar gewoon geen optie. De overstap naar de functie als zorgcoördinator heb ik even laten bezinken, maar ik heb er absoluut geen spijt van. Zolang ik de voeling met de klasvloer blijf behouden, zit het goed. Ik mag mijn job ook dagelijks doen met een fijn en energiek team. We staan allemaal met de neuzen in dezelfde richting, wat ons project nog veel straffer maakt.”

Recente berichten
Een grote sprong voor GO! basisschool De Trampoline: inclusief onderwijs met een sterke STEM-visie in een gloednieuw gebouw
Onze GO! STEM basisschool De Trampoline (Deurne) trekt vanaf september de kaart van inclusief onderwijs. Op de straffe STrEaM-campus aan Park Groot Schijn, in een gloednieuw schoolgebouw met een sterk schoolproject waarin STEM-geletterdheid centraal staat, zullen binnenkort ook kinderen met een STOS-problematiek (spraak- en taalontwikkelingsstoornis) hun talenten kunnen ontplooien.
Geen zee te hoog en geen water te diep voor Céline Van Dycke, jonge leerkracht in GO! De Scheepvaartschool
Na een stage in onze GO! De Scheepvaartschool ging Céline Van Dycke (25) volledig overstag toen ze gevraagd werd om aan boord te blijven. Deze jonge leerkracht is nu al een boegbeeld van onze unieke, maritieme GO! school op Linkeroever.