Marlies De Vaal, leerkracht Nederlands en Geschiedenis in ons GO! atheneum MXM

“Een duik in diversiteit”

Ze is van de streek voorbij Lier het land doorgetrokken richting Antwerpen, om eerst in Merksem stage te lopen en er nadien onderwijzend aan de slag te gaan. Best een flinke stap voor een meisje dat uit de Vlaamse klei is getrokken, zo legt ze zelf uit.

Marlies De Vaal: “Ik heb stage gedaan op de school waar ik nu werk – het GO! atheneum in Merksem. Ik ben er nadien mogen – en vooral ook willen – blijven. Het publiek van de school, de scholengroep die altijd klaar staat om te ondersteunen, het idee dat ik weg ben van onder de Berlaarse kerktoren: het sprak me allemaal enorm aan.

Je bent als beginnende leerkracht maar meteen in de diepe kant van het onderwijszwembad gesprongen?

Marlies De Vaal: (lacht) “Het was een flinke duik in diversiteit, ja. Ik had nood aan iets anders dan de realiteit in veel Vlaamse scholen. Pas op: niks mis mee als je dat als leerkracht fijn vindt. Maar mijn ding was en is het niet. Ik hou er niet zo van als iedereen op elkaar lijkt, of quasi dezelfde achtergrond heeft. Geef mij maar leerlingen en collega’s die ik moet ontdekken.”

Een beetje risico nemen? Typeert jou dat?

Marlies De Vaal: “Eigenlijk totààl niet. Ik ben van nature heel voorzichtig aangelegd, maar toen ik stage deed in Merksem, klikte het gewoon. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar er ging een wereld voor me open. De manier van werken, die waaier aan mensen en culturen, de vibe van het GO! en de visie die het GO! uitdraagt. Dit is het voor mij, zéker weten!”

Dit is echt helemaal mijn ding. Constant samenwerken met andere mensen, dicht bij leerlingen komen en met hen een traject lopen dat écht verschil maakt: ik vind het allemaal zalig.”

Kom je uit een onderwijsfamilie?

Marlies De Vaal: “Helemaal niet. Mijn mama is juriste, mijn papa logistiek medewerker. Ik ben de eerste uit de familie die de stap naar het onderwijs zet. Vanuit mijn oogpunt was het dus best wel een gedurfde stap, gaan lesgeven. Maar nu, na amper een jaar, ben ik er al van overtuigd dat het een droomjob is. Dit is echt helemaal mijn ding. Constant samenwerken met andere mensen, dicht bij leerlingen komen en met hen een traject lopen dat écht verschil maakt: ik vind het allemaal zalig.”

Gebruik je de persoonlijke band met leerlingen om vooruitgang te boeken?

Marlies De Vaal: “Ik ben me bewust van de grenzen op dat vlak, maar ik vind het bijzonder waardevol als ik zie dat leerlingen aangeven dat ik door mijn lessen en mijn aanpak op bepaalde momenten toch iets beteken in hun leven.”

De leerkracht als mentor?

Marlies De Vaal: “Zo zou je het kunnen noemen, ja. Pas op: ik ben een strenge leerkracht, die geen favorietjes heeft in de klas en héél duidelijk de grenzen aangeeft. Maar tegelijkertijd weten leerlingen dat ze bij mij als leerkracht én als mentor altijd terechtkunnen. Ik ben trouwens ook titularis van een klas, wat maakt dat ik aanspreekbaar moet zijn voor jonge mensen. Wat mij betreft, maakt net dàt het vak extra aantrekkelijk.”

Je staat in het vak als mens?

Marlies De Vaal: “Zeker. Ik zie mijn leerlingen 5 op 7 dagen in de week. En dan geef ik ze ook nog eens Nederlands – een vak dat heel wat uren beslaat. Ik merk dat heel veel leerlingen, ook door alles waar we doorheen zijn gegaan in de afgelopen jaren, echt wel nood hebben aan een menselijke benadering. En als dat wil zeggen dat we het leren even op pauze moeten zetten voor een moment waarin we samen op zoek gaan naar antwoorden, dan moet dat maar. Zeker omdat we nadien vaak nog veel beter tot leren komen.”

Recente berichten

State-of-the-art STrEaM-campus officieel geopend

Op vrijdag 3 mei werd de nieuwe STrEaM-campus aan de August van de Wielelei in Deurne officieel geopend. Het nieuwe schoolgebouw wordt gedeeld door GO! Spectrumschool en GO! inclusieve STEM-basisschool De Trampoline.

Lees verder

Wij zijn gesloten tijdens de paasvakantie!

Wij zijn er even tussenuit tijdens de paasvakantie en zijn gesloten van maandag 1 april tot en met vrijdag 12 april 2024.

Lees verder