Hans De Schepper, kunstenaar, ex-cafébaas en nu directeur van GO! freinetschool WonderWereld

“Vertrouwen in mijn mensen en in dit nieuwe verhaal”

Als je vanuit het centrum van Antwerpen richting Essen rijdt, openen de groene longen van de provincie zich sterker bij elke gereden kilometer. Tractoren deinen op rubberen lucht door een groeiend maïsveld en kermisaankondigingen langs de weg geven je het gevoel dat je in de laatste lijn van de Tour de France zit. Hier maken Hans De Schepper en zijn team samen school. GO! freinetschool WonderWereld: een parel van vernieuwend onderwijs in een mooie, groene omgeving.

Zoals zoveel scholen heeft WonderWereld troeven én uitdagingen, die door het hardwerkend team gekoesterd én aangepakt worden. De ploeg van Hans werkt zich dagelijks uit de naad om kinderen van 2,5 tot 14 de wereld in te sturen met een open blik die zo kenmerkend is voor freinetonderwijs.

Je was niet altijd schooldirecteur?

Hans De Schepper: “Ik volgde de opleiding Grafische Kunsten. In de Academie heb ik een fantastische tijd gehad. Daar heb ik ook een pedagogisch diploma binnengehaald. Dat heb ik nadien jarenlang gewoon in de kast gelegd omdat ik samen met mijn vrouw café De Zoeten Inval in Kalmthout heb gerund.”

Van kunstenaar naar cafébaas en uiteindelijk op de directeursstoel. In een interview zouden ze dat een ‘niet voor de hand liggend parcours’ noemen.

Hans De Schepper: “Ik heb inderdaad de neiging om de dingen op mijn eigen manier te doen, dat klopt. En dan bedoel ik niet eigenzinnig, of koppig – helemaal niet. Ik moedig als directeur alle leerkrachten aan om het op hun manier te doen. Om hun eigenheid in de job te leggen; hun hart eraan te verbinden. Omdat ik van mezelf weet dat ik daar als mens het meeste uithaal. Maar bon, de stap van het café naar het onderwijs is gezet omdat wij als koppel vonden dat het nachtleven en de lange uren niet met een gezin te combineren waren. Na een korte job in een tapijtfabriek, kreeg ik telefoon van de directeur van GO! Spectrumschool in Deurne met de vraag om leerkracht PAV te worden. Ik vond er echt mijn draai – ik heb 15 jaar voor de klas gestaan en ben uiteindelijk in het beleidsteam gestapt als GOK-coördinator. Tegelijkertijd stuurde ik de vakwerkgroep PAV van drie campussen aan.”

Ik moedig als directeur alle leerkrachten aan om het op hun manier te doen. Om hun eigenheid in de job te leggen; hun hart eraan te verbinden.

Eigenlijk ben je een schoolvoorbeeld van hoe een zij-instromer toch een mooie carrière kan uitbouwen in het onderwijs.

Hans De Schepper: “Ik heb mooie kansen gekregen, ja. We waren toen ook al bezig met de onderwijshervorming: ik vond het leuk om me in te werken in de nieuwe eindtermen en om een eigen visie te ontwikkelen. Ook in WonderWereld proberen we samen een nieuwe visie te implementeren. Ze is gestoeld op permanente evaluatie en op de eindtermen die nog altijd in ontwikkeling zijn. Kort gezegd, gaat het om een doelgericht, puntenloos systeem van permanente evaluatie. Het vertaalt zich uiteindelijk in een feedbackrapport.”

Twee jaar geleden maakte je de overstap van coördinator naar directeur. In een freinetschool die kiest voor vernieuwend onderwijs. Het traject is tot nu toe niet gemakkelijk geweest.

Hans De Schepper: “Dat klopt. We begeleiden kinderen van 2,5 tot 14 jaar in hun leertraject. We hebben hier in Essen een serieuze herstructurering achter de rug. En een pittige inspectieronde. Mijn hart gaat wat dat betreft uit naar mijn collega’s: zij hebben de afgelopen jaren een aantal keren moeilijke boodschappen te verwerken gekregen. Dat is niet gemakkelijk geweest. Maar nu werken we samen aan een gemeenschappelijk doel: hier op ons mooie domein een verhaal schrijven dat zijn weerga niet zal kennen. Ik heb daar vertrouwen in. Ik heb vertrouwen in mijn mensen.”

Het kan niet anders, of dat gaat met vallen en opstaan.

Hans De Schepper: “Zeker. En ik merk ook dat mensen het niet altijd gemakkelijk hebben met zo’n nieuw verhaal. Aan de andere kant: er zijn ook echte successen waar we fier op kunnen zijn. Als ik bijvoorbeeld zie hoe de leerkrachten een nieuwe evaluatiemethode hebben uitgetekend, dan kàn ik niet anders dan bewonderend toekijken. Ze combineren dat ook met een prachtige manier van feedback geven aan leerlingen en ouders. En dat is maar één voorbeeld: ik kan er zo nog veel meer opnoemen. De leerkrachten van de lagere school, hoe hard die mensen werken,… Het voorbije schooljaar is wat dat betreft zwaar, maar bij momenten ook heel mooi geweest.”

Is het moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden?

Hans De Schepper: “We kunnen met de verloning in het onderwijs natuurlijk niet het verschil maken: die blijft hetzelfde, waar je ook werkt. Dus doe ik mijn uiterste best om ons project hier met veel enthousiasme aan nieuwe mensen voor te stellen. Maar vaak kiezen jonge starters voor hun eigen gemak: een goeie rooster, een job dicht bij huis,….”

Maar toch is die WonderWereld in Essen de moeite waard voor nieuwe krachten?

Hans De Schepper: “Kijk om je heen. Het is een mooie school met een sterk verhaal op een prachtig domein. Het team is een combinatie van diversiteit, ervaring én jeugdig enthousiasme. (lacht) Als ik hier al niet zou werken, zou ik er geen twee minuten over moeten nadenken.”

Meer info op freinetwonderwereld.be

Recente berichten

State-of-the-art STrEaM-campus officieel geopend

Op vrijdag 3 mei werd de nieuwe STrEaM-campus aan de August van de Wielelei in Deurne officieel geopend. Het nieuwe schoolgebouw wordt gedeeld door GO! Spectrumschool en GO! inclusieve STEM-basisschool De Trampoline.

Lees verder

Wij zijn gesloten tijdens de paasvakantie!

Wij zijn er even tussenuit tijdens de paasvakantie en zijn gesloten van maandag 1 april tot en met vrijdag 12 april 2024.

Lees verder