Geen zee te hoog en geen water te diep voor Céline Van Dycke, jonge leerkracht in GO! De Scheepvaartschool

Na een stage in onze GO! De Scheepvaartschool ging Céline Van Dycke (25) volledig overstag toen ze gevraagd werd om aan boord te blijven. Ondanks haar jonge leeftijd zet ze elke dag de zeilen bij en slaagt ze erin om alle leerlingen op sleeptouw te nemen. Als een frisse wind gaat ze recht door zee. Het staat dan ook als een paal boven water: deze startende leerkracht is nu al een boegbeeld van onze unieke, maritieme GO! school op Linkeroever.

Hoe ben je in GO! De Scheepvaartschool terechtgekomen?

Céline: “Ik behaalde het bachelordiploma leerkracht secundair onderwijs en deed daarna een banaba Zorgverbreding en remediëring. Binnen dat traject liep ik een schooljaar lang twee dagen per week stage hier op school. Ik had een fantastische mentor en merkte dat de leerlingen reeds na een paar weken naar mij vroegen. Al snel was ik deel van het team. Toen de stage eind mei afliep, kreeg ik van Roel (Roel Buisseret, directeur van de school, n.v.d.r.) de vraag om te blijven als administratief medewerker. Ik heb geen seconde getwijfeld. In september kon ik dan starten als leerkracht.”

Lesgeven in een school die zich richt op maritiem onderwijs, dat is best bijzonder, toch?

Céline: “Onze school is gespecialiseerd in maritiem secundair onderwijs, we hebben opleidingen voor zowel de zee- als binnenvaart. Ik hou van het unieke profiel van de Scheepvaartschool. Onze leerlingen leren hier niet alleen een schip besturen, maar zorgen ook dat scheepsmotoren draaien. Ik vind het boeiend om te zien waar ze terechtkomen. Mijn vader werkt in de haven en mijn broer aan de dokken, dus misschien zit het in mijn genen of is er een soort van lotsbestemming om iets haven- of watergerelateerd te doen (lacht).”

Soms lopen starters verloren op school. Hoe heb jij die start ervaren? Was er bij jou zoiets als een praktijkshock?

Céline: “Tijdens het eerste semester gaf ik het vak Nautische technieken. Mijn voorganger had een cursus gemaakt, maar perfectionistisch als ik ben, heb ik die helemaal herschreven. Nu geef ik Nederlands. Je wil als leerkracht geen half werk afleveren, dus er komt best wel wat bij kijken. Ook administratief moet alles in orde zijn. Tijdens de opleiding leer je veel, maar toch heb ik nog heel wat moeten ontdekken. In het begin zei ik ook op alles uitbundig JA. Ik nam te veel hooi op mijn vork. Gelukkig werd ik daarin bijgestuurd door Calle, mijn mentor. Ze staat in voor de aanvangsbegeleiding en heeft me ontzettend goed geholpen.”

Hoe ga je als jonge leerkracht om met je leerlingen?

Céline: “Ik voel aan dat er veel appreciatie is voor mij als leerkracht en voor de manier waarop ik mijn lessen invul. Ik probeer op de leefwereld van onze jongeren te focussen, in alles wat ik doe. Ik merk dat het motiverend werkt. Misschien is het gemakkelijker omdat ik zelf nog jong ben, maar toch probeer ik een grens te bewaken. Mijn leerlingen nemen me vaak in vertrouwen, maar een zekere afstand moet er zijn. Het is soms zoeken naar het juiste evenwicht.”

Voldoet de job aan de verwachtingen die je had?

Céline: “Als kind vond ik het leuk om juf te spelen. En in het derde middelbaar wist ik zeker dat ik leerkracht wilde worden. Het zit in mijn natuur om mensen te helpen en dingen uit te leggen. Ik besef nu wel dat leerkracht zijn meer is dan enkel lesgeven. Het is geen nine-to-five-opdracht. De realiteit is ook dat een school een grote organisatie is, waar er – uiteraard – soms dingen mislopen, en waar je goed moet samenwerken om collectieve doelen te bereiken. Ik ervaar echter veel voldoening en ik kan ook energie tanken. Maar je moet uitdaging zoeken en de lat hoog willen leggen. Ik hou van wat ik doe.”

Wat zijn je ambities nog als leerkracht of binnen het onderwijs?

Céline, leerkracht in GO! De Scheepvaartschool

Mijn grootste ambitie is om ervoor te zorgen dat mijn leerlingen me zullen herinneren als iemand die met hen begaan was, een leerkracht waar ze veel van leerden, zowel grammatica als de nodige levenslessen.”

Céline Van Dycke, leerkracht in GO! De Scheepvaartschool

Céline: “Tijdens het eerste schooljaar was ik erg gebonden aan het leerwerkboek. Ik wil mijn leermateriaal nu authentieker maken en actualiseren. Op lange termijn zie ik mezelf ook nog als leerlingbegeleider werken. Maar mijn grootste ambitie is om ervoor te zorgen dat mijn leerlingen me zullen herinneren als iemand die met hen begaan was, een leerkracht waar ze veel van leerden, zowel grammatica als de nodige levenslessen. Dat ik – en niet alleen omdat ik hip ben of goed gekleed (lacht) – een stempel heb kunnen drukken op hun toekomst.”

Haar collega’s én leerlingen zijn blij dat Céline verzeild is geraakt in onze GO! De Scheepvaartschool. Want geen zee is te hoog en geen water is te diep voor deze gedreven starter. Voor ons hoeft ze het dus niet over een andere boeg te gooien: wat zijn we weer #fieroponsGO!


Avontuur verzekerd in GO! De Scheepvaartschool!
Wil je net zoals Céline aan de slag in onze maritieme GO! school? Geef je interesse door via descheepvaartschool.be/solliciteren of stuur een mailtje naar vacatures@descheepvaartschool.be.

Het is niet makkelijk om na je studies professionele keuzes te maken.
Maak een afspraak met een van onze HR-medewerkers. Zij helpen je heel graag (vrijblijvend!) op weg.

Recente berichten

Een grote sprong voor GO! basisschool De Trampoline: inclusief onderwijs met een sterke STEM-visie in een gloednieuw gebouw

Onze GO! STEM basisschool De Trampoline (Deurne) trekt vanaf september de kaart van inclusief onderwijs. Op de straffe STrEaM-campus aan Park Groot Schijn, in een gloednieuw schoolgebouw met een sterk schoolproject waarin STEM-geletterdheid centraal staat, zullen binnenkort ook kinderen met een STOS-problematiek (spraak- en taalontwikkelingsstoornis) hun talenten kunnen ontplooien.

Lees verder

Ex-OKAN’ers David en Armand gingen naar GO! Spectrumschool en staan er nu zelf voor de klas

David en Armand. Twee charismatische zij-instromers die niet alleen nóg meer kleur en warmte bieden aan het spectrum op onze school in Deurne, maar hun leerlingen vandaag vooral geven wat ze er vroeger ook van hun eigen leerkrachten kregen: de nodige uitdaging, wijze levenslessen en kansen voor een succesvolle toekomst.

Lees verder